Dla wielu osób to może być fakt oczywisty, ale głodny student nic sobie do łba nie wbije, zwłaszcza w nocy. Dlatego, dla osłody, upiekłam sobie... ciacha - jak przystało na osobę noszącą bluzki z Ciasteczkowym Potworem. 😄 Masz ochotę na ciastka z M&M'sami? Bo dziś zdradzę Ci przepis na te pyszne słodkości!
Ciastka z cukierkami M&M's - przepis
Jak widać, nie są to zwykłe kruche ciasteczka, które można kupić w pierwszym lepszym sklepie i nabrać znajomych, że się je upiekło, o nie!
Te ciastka są na pewno oryginalne - zarówno z wyglądu, jak i ze smaku, a to za sprawą słynnych cukierków M&M's.
Możesz wykorzystać w tym przepisie także inne kolorowe cukierki, np. zwykłe lentynki ze sklepu z owadem w nazwie. Aczkolwiek takie cukierasy będą lekko blednąć, mogą też puszczać farbę, tj. barwnik spożywczy pod wpływem ciepła będzie się z nich w pewnym stopniu rozlewać na ciasto. Nie wpływa to na smak ciasteczek, jedynie na efekty wizualne. Jeżeli nie robisz ciastek na pokaz, a na smaka, to nie będzie Ci to przeszkadzać w ich wcinaniu do kawy. 😉
Jak zrobić ciastka z cukierkami M&M's - składniki:
- ok. 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- większa szczypta soli
- ok. 170 g masła
- ok. 200 g cukru lub mniej, gdy wolisz delikatnie słodkie ciastka zamiast intensywnej słodyczy (użyłam białego, ale brązowy też będzie w porządku)
- 2 małe jajka LUB 1 duże jajko (zależy czy jajko jest od młodszej kury czy od starszej - młodsze kury znoszą mniejsze jajka, a starsze kokoszki większe - uwierzcie, słowo zootechnika! ;)
- aromat waniliowy (z braku takiego użyłam dziś rumowego, a ostatnio migdałowego - ciastka w ostateczności i tak są pyszne, że palce lizać)
- cukier wanilinowy - z pół opakowania wystarczy
- ok. 200 g M&M'sów - miałam w paczce 190 g cukierków i ze spokojem, wystarczyło!
Ciastka z cukierkami M&M's - przygotowanie
1. Wymieszaj masło z jajkami i cukrem.
2. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, aromat waniliowy oraz cukier wanilinowy; całość porządnie wymieszaj (można ręcznie lub mikserem, jak komu wygodniej).
3. Ciastko formuj w małe kulki, które delikatnie spłaszczysz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Każde ciastko ozdób kilkoma cukierkami M&M's.
5. Wstaw blachę z ciastkami do rozgrzanego piekarnika; piecz je w temp. ok. 180 st. C przez 15 - 20 minut (do momentu lekkiego zarumienienia ciasta).
I koniec roboty - ciasteczka z kolorowymi cukierkami są już gotowe!
Ciastka są bardzo łatwe w wykonaniu, trzeba uważać tylko na gasnący piekarnik. Miałam pecha, gdy pierwszy raz piekłam te ciasteczka - co prawda nie zepsuło to ich smaku, ale nie były takie kształtne jak teraz.
Wystarczy poczekać, aż ciastka wystygną. Do tego ulubiona herbata lub kawa i można się wylegiwać smacznie na kanapie, czytając ciekawą książkę lub, w moim przypadku, wertując notatki z zoogeografii. 😉
Musiałam odłożyć nieco ciastek przed zachłanną familią, żeby nie zjedli wszystkiego przez noc!
Cukierki M&M's okazały się fajnym sposobem nie tylko na udekorowanie ciasteczek. To świetny motyw również na cukierkowe kolczyki z modeliny termoutwardzalnej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz