Masz ochotę na coś słodkiego, lecz nie chcesz faszerować się chemią z kupnych słodyczy? Przygotuj ciastka owsiane, które Cię nasycą, zasmakują i... mogą być ciekawą odmianą na śniadanie do szkoły lub pracy. 😉
Przepis na ciastka owsiane jest nieskomplikowany, bardzo łatwo przygotować takie ciasteczka, w dodatku nie zajmą Ci wiele czasu. Za to jak smakują! Ach, bajka! ❤ Nie masz wszystkich składników? Nie przejmuj się - możesz manewrować składem tak, by użyć tego, co najbardziej lubisz!
Ciastka owsiane z bananami i bakaliami - składniki
⟶ płatki owsiane - 300 g lub więcej (wyjdzie więcej ciasteczek). Mogą być górskie, mogą być instant. Najważniejsze, żeby były!
⟶ banany - im więcej ich użyjesz, tym intensywniejszy będzie bananowy posmak w ciastkach! Zwykle używam 2 większych lub 3 mniejszych bananów. Ach, i banany nie muszą być pierwszej świeżości. Szczerze mówiąc, nawet gdy będą mieć dość ciemne skórki, to staną się mięciutkie i pierwszorzędne do zgniecenia i wymieszania z pozostałymi składnikami;
⟶ Twoje ulubione bakalie - np. żurawina, rodzynki, orzechy włoskie i/lub laskowe, ziarna słonecznika (łuskane i niesolone!). Możesz dodać także wiórek kokosowych! Ilość zależy od Twoich upodobań - możesz wrzucić całą garść orzechów włoskich, garść żurawiny i tylko odrobinę rodzynek czy słonecznika;
⟶ kakao - 1 lub 2 duże łyżki stołowe. Użyj opcjonalnie, jeśli masz smaka na odrobinę czekoladowych nut w ciasteczkach. Nie masz kakao pod ręką, ale wygrzebałaś/wygrzebałeś z szafy niedojedzoną czekoladę? Możesz jej użyć!
⟶ cukier lub miód - by ciasteczka były słodsze. Dojrzałe banany także dodadzą słodyczy, więc nie musisz przesadzać z ilością dodawanego cukru. Wystarczy ok. pół szklanki cukru lub ok. 2 - 3 duże łyżki płynnego miodu;
⟶ duża miska - w niej będziesz mieszać wszystkie składniki;
⟶ mniejsze miseczki - opcjonalnie. Mogą się przydać do namoczenia zbyt twardych/za suchych bakalii (o tym zaraz opowiem więcej);
⟶ duża łyżka stołowa - do odmierzania niektórych składników i mieszania masy;
⟶ blacha do pieczenia oraz
⟶ kawałek papieru do pieczenia - jeżeli nie masz go pod ręką, to po prostu wysmaruj blachę odrobiną tłuszczu i oprósz blachę cienką warstwą mąki lub bułki tartej.
Możesz się wybrudzić podczas przygotowywania ciasteczek, dlatego chroń ulubione ubrania i załóż fartucha!
→ Ręcznie malowany fartuch kuchenny "Gorące ciacho!"
Ciastka owsiane z bakaliami i bananami - przepis
1. Sprawdź czy rodzynki i żurawina są w miarę miękkie. Jeżeli wydają Ci się zbyt twarde, za suche - namocz je w niewielkiej ilości gorącej wody. Wystarczy wsypać składniki do miseczek, zalać wodą tak, by bakalie były całkowicie zanurzone i pozostawić na kilkanaście minut do namoczenia. Na zdjęciu poniżej widać jak namaczałam bakalie w mniejszych miseczkach - chodzi właśnie o coś takiego. 😉
2. W międzyczasie do dużej miski wsyp płatki owsiane, ziarna słonecznika, orzechy. Jeżeli masz ochotę na kakaowe ciastka owsiane - dosyp kakao (ok. 2 duże łyżki stołowe).
3. Obierz banany ze skórki, pokrój je na mniejsze kawałki i dorzuć do płatków owsianych oraz pozostałych składników.
Jeżeli rodzynki, żurawinę namaczałaś/namaczałeś w wodzie - teraz odsącz bakalie z wody (możesz je delikatnie wycisnąć w rękach z płynu) i dorzuć do pozostałych składników.
4. Wymieszaj wszystkie składniki. Najlepiej zrobić to ręcznie, by móc z pomocą dłoni pozgniatać kawałki bananów na miazgę.
5. Odpal piekarnik i ustaw temperaturę na ok. 180 stopni C, żeby już zaczął się nagrzewać. W międzyczasie wyłóż na blaszce do pieczenia papier do pieczenia.
6. Formuj z masy owsiano-bananowo-bakaliowej mniejsze kulki (w dłoniach lub z pomocą dużej łyżki stołowej) i układaj je na blaszce do pieczenia.
7. Gdy piekarnik się nagrzeje - załaduj do niego blachę z ciastkami.
8. Co jakiś czas rzucaj okiem na ciastka w piekarniku (normalny tryb, bez termoobiegu). Czas pieczenia ciasteczek owsianych wynosi ok. 15 - 20 minut. Długość pieczenia może się zmniejszać/wydłużać w zależności od tego, jaki masz sprzęt do kucharzenia oraz od Twoich indywidualnych preferencji co do stopnia spieczenia ciastek. 😉 Dlatego tak ważna jest obserwacja!
9. Upieczone ciasteczka wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Na początku ciastka mogą wydawać się miękkie i będą się rozpadać, jednak ten stan minie, gdy wypieki ostygną.
10. Zrób sobie kawusię, herbatę czy inny ulubiony napój, nałóż ciasteczka na talerz, usiądź wygodnie na kanapie bądź w fotelu i... ciesz się smakiem własnoręcznie przygotowanych ciastek owsianych! ❤ Smacznego!
Na zdjęciu powyżej ciastka owsiane są dość ciemne, bo dodałam do nich kakao. Jeżeli nie lubisz kakao lub masz na nie uczulenie - możesz śmiało przygotować wersję jaśniejszą, "niekakaową". O, jak ta ze zdjęcia niżej!
Masz ochotę na bardziej kolorowe wypieki? Sprawdź przepis na ciastka z cukierkami M&M's! 😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz